DOPORUČUJEME

Alain Delon: Zemřel představitel Černého Tulipána i Zorra



Neděle 18. srpna 2024 se zapsala do historie světového filmového umění smutně. Zemřel francouzský herec Alain Delon, jeden z vůdčích umělců 20. století. Dokázal se z ničeho vypracovat na filmovou ikonu a toho, kdo se pravidelně umisťoval na první příčce nejkrásnějších mužů. Původně se chtěl stát cyklistickým závodníkem, ale nakonec zakotvil u filmu. Které snímky patří mezi jeho nejpůsobivější?

Život Alaina Delona

Alain Delon se narodil 8. listopadu 1935 v bohatém pařížském předměstí Sceaux do rodiny ředitele kina a asistentky v lékárně. Když mu byli čtyři roky, rodiče se rozvedli a založili nové rodiny, v nichž byl malý Alain jaksi navíc. Proto ho rodiče svěřili do pěstounské péče, což ho negativně poznamenalo na celý život.

Po smrti pěstounů se Delon vrátil ke svým rodičům do střídavé péče. Trpěl ale nedostatkem pozornosti z jejich strany, což se promítlo do jeho chování. Stal se neukázněným a nevhodným chováním byl dospělým neustále trnem v oku. U svého otčíma se vyučil uzenářem a pak pracoval v jeho lahůdkářství. Ale tato práce ho příliš nebavila.

V 17 letech nastoupil do vojenské služby k francouzskému námořnictvu. Dostal se až do tehdejší Indočíny a v roce 1954 bojoval v bitvě u Dien Bien Phu, která byla vrcholným střetnutím první války v Indočíně. Po návratu z vojny se už ale ke svým rodičům nevrátil a rozhodl se, že se o sebe postará sám.

Zkusil to jako přístavní dělník a posléze objevil kouzlo Montmartru, zejména oblast jeho podsvětí. Z cesty na šikmou plochu ho zachránilo setkání s herečkou Brigitte Auber. Odjel s ní na Azurové pobřeží na filmový festival v Cannes v roce 1957. Zde se seznámil s Jeanem-Claudem Brialym, čímž se dostal už jen malý krůček od filmového průmyslu. Do světa filmu Alain Delon vstoupil bez jakékoliv herecké průpravy a vzdělání.

První filmové krůčky nové budoucí hvězdy

Delonův první film byl Quand la femme s ´en mele, dostal v něm maličkou roli. Následovala komedie Sois belle et tais-toi, kde se potkal s Jeanem-Paulem Belmondem. Bylo z toho přátelství na celý život. Prvním jeho filmem, uvedeným v Americe, byl snímek Women Are Weak z roku 1959. Světovou proslulost mu pak zajistily dva filmy – Talentovaný pan Ripley (1960) a Rocco a jeho bratři (1960). Zde Delon dokázal, že hrát opravdu umí. V roce 1964 vznikl romanticko-dobrodružný historický snímek Černý Tulipán, kde si Delon střihl rovnou dvojroli.

Jako jeden z nejoblíbenějších francouzských herců

Postupně se stal jednou z nejpopulárnějších hvězd nejen ve Francii, ale za jejími hranice. Své fanynky měl pohledný a mužný herec také u nás. Dostal příležitost točit i v Hollywoodu, a to v letech 1964 až 1966, ale na americkém trhu se bohužel neprosadil. Vrátil se proto zpátky do Francie a pokračoval ve filmové tvorbě ve zdejších filmových ateliérech.

Delonovi seděly role udatných romantických hrdinů stejně jako neúnavných policajtů nebo gangsterů, jak předvedl ve filmech Borsalino (1970), Dva muži ve městě (1973), Zorro (1975), Smrt darebáka (1977), Tři muži na zabití (1980). Na některých filmech se Delon podílel i jako producent nebo scenárista a režisér. V roce 2001 si Delon zahrál stárnoucího policistu v televizním dramatu Fabio Montale, který se vysílal i v české televizi. A v roce 2008  se objevil v roli Julia Caesara ve snímku Asterix na olympijských hrách.

Delon jako zpěvák

Kromě hereckého nadání byl Alain Delon obdařen i nadáním pěveckým. Poprvé se jako zpěvák představil v roce 1973, a to v duetu se zpěvačkou Dalidou si zazpíval píseň Paroles. Ještě v roce 2019 ve svých 83 letech vydal nový singl s písní Je n´aime que toi.

Delon podnikatelem

Alain Delon se vypracoval na jednoho z nejbohatších francouzských herců. V 70. letech svoji obchodní pozornost obrátil na dostihové klusáky a propagaci boxerských zápasů. Vyráběl také produkty pod svým jménem – oblečení, brýle, hodinky, parfémy, cigarety a psací potřeby. Jeho sluneční brýle se staly populárními zejména v Hongkongu, a to díku filmu A Better Tomorrow z roku 1986, kde je nosil herec Chow Yun-fat.  

Zdroj: CSFD.cz, Wikipedia.org

Alain Delon a jeho dcera Anouchka. Náhledové foto: Georges Biard.  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alain_%26_Anouchka_Delon_Cannes_2010.jpg            

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na 610zajímavostí.cz